Tapio Lehtinens nya bok publiceras idag

Foto: Anglo-Eastern Ship Management

Asterias förlisning i Indiska oceanen kunde ha blivit Tapio Lehtinens öde. Den finske seglaren räddades av lugnt väder och en tävlingskumpan i närheten.

Efter 75 dagar avbröts Tapio Lehtinens andra segling i Golden Globe Race, som anses vara världens mest krävande soloseglingstävling, av en dramatisk olycka på gränsen mellan Indiska oceanen och Södra ishavet, långt från fastlandet. Asteria-båten sjönk på några minuter utan någon uppenbar anledning.

Boken Selviytyjä: Asteria-veneen viimeinen matka (Tammi) berättar om seglaren Tapio Lehtinens resa i en soloseglingstävling. Boken är skriven av Lehtinen och Ari Pusa.

Ett dygn på en livflotte

I boken berättar Lehtinen om både fantastiska seglingsdagar och svåra situationer till havs redan före det ödesdigra skeppsbrottet, och utforskar ingående de orsaker som ledde till att båten sjönk. Lehtinen beskriver också sina upplevelser på en livbåt, där han tillbringade 24 timmar 800 sjömil sydost om Sydafrika. Området är känt för att ha världens största population av vithajar. Berättelsen kulminerar i Asterias snabba sjunkande, under vilken Lehtinen nästan gjorde ett ödesdigert misstag.

Asteria var mig kär, jag såg henne gå under som en vän i en dödskamp”, säger Lehtinen.

Men inte ens de hårda prövningarna har fått Lehtinen att tappa modet. Hösten 2023 kommer han att segla igen, denna gång med Galiana och elva ungdomar.

www.tammi.fi