/

ÅSS Rödhamn är årets gästhamn 2023

Rödhamn är årets gästhamn 2023. Foto: Visit Åland
Ålands Segelsällskap (ÅSS) Rödhamn har röstats till årets gästhamn till havs. Rödhamns idylliska gästhamn ligger endast 10 nautiska mil från Mariehamn och består av öarna Långö, Gloskär och Rödö. Hamnen har under hundratals år utgjort en skyddad hamn för sjöfarare, mycket pga sitt läge som den sista säkra hamnen innan öppet hav mellan Finland och Sverige.
Årets gästhamn utses av kunder som har använt gästhamnarnas tjänster 2022. I årets omröstning deltog omkring 250 gästhamnar.

Rekordmånga gäster

Speciellt under pandemin hittade många finländare Rödhamn. Redan 2021 fick Rödhamn ett hedersomnämnande bland gästhamnar inom havsområden. Under 2022 besökte rekordmånga gäster Rödhamn, totalt ca 2200.
– Jag tror att en av anledningarna är gästhamnens skyddade läge i utskären och utmärkt servicenivå, säger ÅSS verksamhetsledare Brage Jansson.
Med hjälp av EU-finansiering har man de senaste åren bl.a. satsat på att bygga ett nytt servicehus, elektrifierat gästbryggan med hjälp av solel och skapat en mer hållbar sortering av avfall. Framför allt tror Brage dock att Rödhamns gästvänlighet har gett Rödhamn priset. I 90% av rösterna betonas den äkta gästvänligheten som anledning till utmärkelsen, berättar Brage.
Värdparet Anette Gustafsson och Christian Kull har drivit gästhamnen sedan 27 år tillbaka. Många år jobbade de utan el eller rinnande vatten. Men allt har alltid varit hemlagat och så långt som möjligt gjort av lokala råvaror.

Bra service

– Vi är mycket glada och känner tacksamhet över utmärkelsen, och att ett stort tack hör till världens bästa personal, säger Anette Gustafsson.
Priset är ett erkännande för deras välkomnande sätt att arbeta och den alltid lika goda servicen. Som svar på frågan varför hon tror att Rödhamn vann omröstningen till årets gästhamn svarar hon skrattandes:
– Det här var första året som vi satt upp lappen om tävlingen!
Även i sommar får gästerna njuta av Anettes nybakade frukostsemlor, i kombination med fantastisk natur, öns spännande historia och en nybyggd strandbastu.