Tapio Lehtinen berättar om Asterias sista resa i ny bok

Illustration: Tammi

I juni publicerar förlaget Tammi boken Selviytyjä (överlevaren), skriven av seglaren Tapio Lehtinen och journalisten Ari Pusa. Boken berättar historien om Tapio Lehtinens seglingstävling som fick ett dramatiskt slut.

Efter 75 dagar avbröts Tapio Lehtinens andra segling i Golden Globe Race, som anses vara världens mest krävande soloseglingstävling. Olyckan skedde långt från fastlandet, på gränsen mellan Indiska oceanen och Södra oceanen. Båten Asteria sjönk på några minuter utan någon uppenbar anledning.

Orsaker till olyckan

I boken berättar Lehtinen om både fina seglingsdagar och svåra situationer till sjöss redan före det ödesdigra skeppsbrottet och utforskar ingående orsakerna till att båten sjönk. Lehtinen beskriver också sina upplevelser på en livbåt, där han tillbringade 24 timmar i sydöstra Sydafrika, som är känt för att ha världens största population av vithajar.

”Asteria var mig kär, jag såg den sjunka som en vän i en dödskamp”, säger Lehtinen.

Inte avskräckt

Men inte ens de hårda prövningarna har avskräckt Lehtinen. Hösten 2023 kommer han återigen att segla, den här gången med elva ungdomar ombord på båten Galiana.

Tapio Lehtinen är en finsk soloseglare som har seglat Golden Globe Race två gånger, 2018 och 2022. Hans 2018 års segling beskrivs i boken Yksin seitsemällä merellä, som han skrivit tillsammans med Ari Pusa.

Ari Pusa är en av Finlands mest erfarna sportjournalister. Han har arbetat som journalist för Helsingin Sanomat vid många mästerskap och olympiska spel och har publicerat flera fackböcker.

www.tammi.fi