Skipperi har landat i Ekenäs

Foto: Skipperi

Båtuthyrningsföretaget Skipperi introducerar två nya koncept i Raseborg: en pop-up-båtuthyrning i Ekenäs och en AirBnb-liknande uthyrning för båtar. Både privata och professionella båtägare kan nu hyra ut sina båtar och tjäna pengar på det.

Har du nyligen promenerat längs Norra hamnens brygga i Ekenäs och lagt märke till de två nya båtarna som nu ligger förtöjda utanför Hamnterassen? De tillhör det inhemska företaget Skipperi, som grundades 2017 och har utvecklat sitt koncept för att göra båtbranschen mer hållbar och tillgänglig för alla, både i Finland och utomlands.

Två olika medlemskap

Skipperis egna båtar går att hyra enligt två olika medlemskap: Skipperi Fleet och lokalt medlemskap.

Skipperi Fleet är ett månatligt kontrakt med tre olika medlemskapsnivåer. Medlemskapet ger tillgång till Skipperis Fleet-båtar både i Ekenäs och i över 20 andra hamnar i Finland. Dessutom gäller medlemskapet även i andra länder, inklusive Sverige, Norge, Danmark, Nya Zeeland och Kanada. Båtarna är tillgängliga från maj till oktober, beroende på väderförhållanden.

Det lokala medlemskapet är specifikt för hyrbåtar i Ekenäs, tillgängligt för en engångsavgift under båtsäsongen, 20 juni – 11 augusti. Utöver engångsavgiften betalar man en bruksavgift, som varierar beroende på hyrningens längd och tidpunkt.

“Skipperis Fleet-båtar i Norra hamnen underhålls i samarbete med en lokal företagare. Vi ansvarar för båtarnas tillgänglighet och försäkring. Båtarna är utrustade med allt från flytvästar till moderna kartplotters och kan bokas, användas och återlämnas enkelt via Skipperis mobilapplikation”, förklarar Skipperis marknadsföringschef Jussi Koskinen.

Ekenäs valdes som plats för Skipperis pop-up-hamn efter att ha toppat Fleet-medlemmarnas önskelista över nya destinationer. Om satsningen blir väl mottagen kan Skipperis båtar bli en vanlig syn i Norra hamnen även under kommande somrar.

En typ av delningsekonomi

Den andra delen av Skipperis verksamhet är att erbjuda en plattform där både privatpersoner och företag kan hyra ut sina egna båtar och tjäna pengar. Denna typ av delningsekonomi gynnar både båtägare och hyrestagare, samt stadens besöksnäring. För närvarande finns det 755 båtar att hyra via Skipperi, med ett brett utbud av båtar att välja mellan, både på dags- och veckobasis.

“Vi hoppas att fler båtägare får upp ögonen för denna tjänst, eftersom det är ett utmärkt sätt att öka båtens användningsgrad och få kompensation för det. Beroende på båttyp kan man tjäna flera tusenlappar per vecka. Detta kan täcka kostnader för underhåll, reparationer, försäkringar, båtplats och vinterförvaring. Dessutom hämtar hyrbåtarna nya besökare till Raseborg, vilket stöder vår turism och vårt näringsliv”, säger Raseborgs marknadsföringskoordinator Martina Rosenqvist​.

skipperi.fi