//

Nya åror ger sinnesro

Foto: Päijän Boats Oy

Årorna i finländska roddbåtar har varit oförändrade de senaste hundra åren, men nu lyfter Päijän Boats Oy roendet till en ny nivå med de effektiva och ergonomiska årorna Aerot. Årorna är ett resultat av ihärdig produktutveckling och de tekniskt mest avancerade årorna på marknaden i Finland. Nu är det slut på det ständiga gnisslandet från årorna och blåsorna i händerna. 

Päijäns nya åror Aerot gör det möjligt att ljudlöst glida fram över vattnet så att roendet blir en njutning. Päijäns VD Antti Mäkelä berättar varför Päijän gick in för att uppdatera de traditionella träårorna.

”Att uppgradera årorna var en tanke som hade grott länge. Den svagaste punkten i Päijäns båtar har varit årorna och det var den största orsaken till att vi ville utveckla dem. Dessutom är årornas livslängd numera väldigt kort, så vi ville ta fram bättre och hållbarare åror.”

Inte åror utan Aerot

De nya årorna, som fått namnet Aerot som en ordlek med finskans ord för åror, ”airot”, har tagits fram i samarbete med designsinstitutet i Lahtis. Produktutvecklingsprocessen var lång och bestod av många moment, men nu är det äntligen dags för konsumenterna att få uppleva roendets glädje med de nya årorna. Årorna har tagits fram för roddare i alla storlekar och åldrar.

Årorna väger ungefär lika mycket som traditionella träåror men är mycket effektivare och bekvämare att ro med. På grund av bladets större yta känns det som att flyga fram över vattnet när man ror. Dessutom har skaftet och handtaget designats på ett mer ergonomiskt sätt och tack vare det rörliga greppet får man inga blåsor i händerna.

Åror som håller i generationer

Kvaliteten på de traditionella träårorna är i dag mycket sämre än förr och årorna tål inte tidens tand på samma sätt som tidigare. De nya Aerot-årorna tillverkas av 100 procent återvunnen behandlat aluminium, fiber och komposit, varför de håller längre och tål slitage bättre.

”Vi finslipar ännu materialet för att få bästa möjliga kvalitet. Vi jobbar även på test för koldioxidavtrycket som kommer att bli färdiga snart. Med hjälp av dem vill vi säkerställa att vi använder de bästa och mest ekologiska materialen med tanke på produkten”, förklarar Mäkelä.

Päijän lämpar sig för alla vatten

Päijän har lämnat in patentansökningar för de nya årorna och några andra av sina produkter. Syftet är att skydda de nya uppfinningarna för båtarna och årorna med hjälp av patent. Päijän Boats vill få ut sina produkter till varje hörn av Finland och i framtiden även utomlands. Årorna lanseras och demonstreras på båtmässan i Helsingfors som inleds den 10 februari 2023.