Nu restaureras också Hanuman

Foto: Holterman

J-klassaren Shamrock V har knappt hunnit sjösättas efter en omfattande restaurering, när ett holländskt varv meddelar om ett nytt restaureringsprojekt för en annan J-båt.

Denna gång handlar det om  J-båten Hanuman, som ska genomgå en omfattande renovering på det holländska varvet Holterman. Man kan läsa mellan raderna i Holtermans pressmeddelande att projektet förmodligen kommer att bli mycket kostsamt.

Hanuman, uppkallad efter apguden i hinduismen, är en av de mest berömda J-båtarna och ägs av den välkända seglaren Jim Clark. Byggd av aluminium 2009 på Royal Huisman, enligt Charles Nicholsons ritningar från 1937, har båten tidigare genomgått mindre uppgraderingar.

Mot St Barths Bucket

Hanumans renovering började i april med nedtagning av masten och transport på pråm genom de holländska kanalerna. Projektet ska vara klart till evenemanget för superyachter, St Barths Bucket i Karibien, 2025, där Hanuman traditionellt har klarat sig bra.

Förutom teakdäcket och beslagen uppdateras även båtens hydraulsystem, luftkonditionering, inredning och trädetaljer. Botten och sidor får ny färg. Renoveringen av den 42,19 meter långa Hanuman har krävt att Holterman gjort vissa ändringar i sina byggnader, vilket indikerar att restureringens prislapp kommer att vara skyhög. Båtens försäljningspris sattes för några år sedan till 15 miljoner euro före skatt.

holtermanshipyard.nl