/

Jakob Eklund siktar på en olympisk plats i vindsurfing

23-årige Jakob ”Jacke” Eklund började sin seglarkarriär på samma sätt som så många andra juniorer:

”Mina föräldrar slängde mig i en optimistjolle när jag var fem år gammal. Det var så det började”, säger Eklund.

Av allt att döma var den första erfarenheten inte avskräckande, då Eklunds karriär sedermera har gått från Optimistjolle, 420 och Laser Radial till den tidigare olympiska seglingsklassen RS:X. Nu har han sikte på en olympisk plats i den nya klassen iQFoil.

Peer Moberg från Norge kommer i samarbete med det holländska landslaget att ansvara för coachningen. Privat studerar Eklund maskinteknik och civilingenjörsvetenskap vid Aalto-universitetet.

Bra erfarenhet

I RS:X-klassen hade Eklund ännu inte nått den internationella toppen, men erfarenheten av vindsurfing var en bra språngbräda innan han gick över till den nuvarande foilingklassen.

”Vindsurfing har gått in i en ny era. De nya brädorna glider en meter över vattenytan. Detta är vindsurfingens formel ett”, sade Eklund i en intervju med Svenska YLE i augusti 2020.

Tränarchefen Vili Kaijansinkko är full av beröm för den mångsidiga idrottaren: ”Jacke är en mycket exakt seglare och en mycket tuff och obeveklig konkurrent. Viljan att vinna är stark, så det är särskilt svårt för Jacke att förlora. Till sin natur är han utåtriktad  och har glimten i ögat – det är alltid något på gång och tråkigheten slår snabbt till om det inte händer något. Jacke är en mångsidig idrottare med ett utmärkt spelöga, vilket är användbart i både segling och bollsporter”, sammanfattar Kaijansinkko, som själv är en ambitiös tävlingsmänniska och en ivrig bollspelare.

Eklund bekräftar huvudtränarens uppfattning om honom som en uppåtsträvande idrottare:

”Mitt mål är en OS-plats och en medalj i OS”.

Tidsramen för målen är fortfarande öppen, men den relativt unga vindsurfaren har flera olympiader på sig för att nå sina ambitiösa mål.

Text: Eero Lehtinen

www.spv.fi