Båtstölder har blivit allt vanligare

Foto: Fredrik Eriksson

Enligt försäkringsbolaget Alandia har stölder av båtar, utombordsmotorer och vattenskotrar blivit vanligare under de senaste månaderna. Läs Alandias tips för att förebygga stölder.

Risken för båtstölder är stor i början av båtsäsongen och under våren har det skett fler stölder än vanligt. Stölder är alltid obehagliga och kan i värsta fall förstöra hela båtsäsongen.

Här är några tips på hur du kan försöka förebygga att bli berövad på din båt, motor eller båda.

Gemensam övervakning

Det lönar sig att organisera övervakning i och runt hamnen, särskilt om området inte är inhägnat. Detta kan göras till exempel genom gemensam övervakning av båtägare, vaktbolag eller kameraövervakning.

Om din båt lämnas oanvänd under en längre tid under sommarsäsongen är det en bra idé att be någon du känner att se efter den. När du besöker din egen båt, kontrollera att även grannens båt är okej.

Lås båten

Att låsa båten med en bra kedja och ett bra lås minskar risken för stöld, men tyvärr räcker det inte alltid för att förhindra stöld.

Larm och spårare

Det finns startskyddssystem, larm och spårare på marknaden. Dessa kan göra det svårare att stjäla en båt eller varna för oönskad aktivitet i båten. En spårare gör det lättare för polisen att hitta en stulen båt, jetski eller utombordsmotor.

Märkning av din utombordsmotor och båt

Det lönar sig att märka din båt och utombordsmotor så att polis, kustbevakning och tull kan identifiera dina tillhörigheter. Märkningen kan vara ingraverad, målad med ett osynligt ämne eller elektronisk och läsbar med en RFID-skanner.

www.alandia.fi