/

Ulko-Tammio valdes till årets turistmål

Foto: Visitkotkahamina/Annika Ruohonen

Ulko-Tammio och andra öar i Östra Finska viken har utsetts till årets inhemska turistmål. Valet gjordes av en jury bestående av resejournalister.

Ulko-Tammio ligger i Östra Finska vikens nationalpark vid Finlands sydöstra gräns, bara cirka sex kilometer från gränszonen.

Under förra sommaren var Ulko-Tammio en frizon när det gällde mobiltelefoner. På detta sätt uppmuntrades semesterfirare att ta en paus från sociala medier och smarta enheter för att njuta av naturens lugn. Såvitt känt var Ulko-Tammio den första ön i världen för mobilfri turism. Projektet väckte uppmärksamhet också utomlands.

”Det känns fint att inleda turiståret 2024 med att motta erkännandet. Vi lyckades skapa bra synlighet och öppnade en viktig diskussion om hur en digitalfri stund i naturen främjar välbefinnandet”, säger Johanna Tyynelä, turismchef på Visit Kotka-Hamina.

Två hamnar

Juryn av resejournalister motiverar sitt val genom att påpeka att även om Östra Finska vikens skärgård har varit mindre känd än Åbolands skärgård, är dess natur fantastisk. Dessutom har öarna intressanta krigshistoriska sevärdheter som har renoverats.

För besökare som kommer till Ulko-Tammio med egen båt finns två skyddade hamnar. Av öns utflyktsöar är det den enda som har bryggor. Till den västra viken leder en lokalt markerad farled med ett djup på 1-3 meter. I viken finns kist- och pontonbryggor med bojar för flera båtar. På andra sidan ön, i östra viken, kan båtar antingen förtöjas vid bryggan eller ankra vid klipporna.

Det finns även möjlighet att ta sig till Ulko-Tammio med vattenbuss från Kotka.

www.visitkotkahamina.fi