Svensk ensamseglare antas ha avlidit under oklara omständigheter

Foto: Magnus Reslows Facebook-sida

Förra veckan upptäckte fiskare en övergiven segelbåt med svensk flagga nära staden Barranquilla, Colombia. I närheten av platsen hittades en kropp, troligtvis tillhörande den svenske ensamseglaren Magnus Reslow. För en dryg månad sedan blev Reslow attackerad och misshandlad av pirater.

Den 19 februari hittades Reslows förlista båt, och det råder fortfarande oklarheter kring omständigheterna kring dödsfallet. Samtidigt som räddningsinsatserna pågick hittade lokala fiskare en livlös kropp på stranden, som antas vara kopplad till den ödesdigra resan. Identiteten för Magnus Reslow har dock ännu inte bekräftats av Medicina Legal, den rättsmedicinska myndigheten i Colombia. Påståenden om en oidentifierad avliden person som följde med kapten Reslow är en central punkt i gåtan, skriver colombianska tidningen El Universal.

Attackerad av pirater

I slutet av december blev Reslow attackerad av pirater utanför Colombias kust men lyckades undkomma och ta sig i land med hjälp av den lokala kustbevakningen.

Piraterna misshandlade Reslow svårt med klubbor, knivhögg honom med en brödkniv, försökte bogsera hans båt till stranden och stal allt som inte satt fast i båten. Segel, båtbatterier, verktyg, reservdelar, kablar, block, rep, till och med hans använda underkläder. Den 64-årige mannen räddades till slut av kustbevakningen och bogserades till marinan i Santa Marta.

Den mystiska andra besättningsmedlemmen kan ha varit en ”seglande liftare” som följde med Reslow till San Blas-öarna. Möjligheten till självmord har inte uteslutits, enligt colombianska myndighter finns det tecken som tyder på att den erfarne seglaren Reslow själv skulle ha sänkt båten.

Vid tidpunkten var Reslow på väg från Santa Marta till Panama för att därefter ta sig genom kanalen och ut på Stilla havet.