/

Stadshusregattan fyller 100 år

Foto: Stadshusregattan

På midsommarafton 2023 fyller Stockholms stadshus 100 år, vilket firas med en lika gammal Stadshusregatta och ett stort antal andra aktiviteter under veckan 17–25 juni.

Stadshusregattan arrangerades för första gången 1923, då 131 båtar kappseglade på Riddarfjärden i strålande solsken och fin vind. Årets upplaga går av stapeln 17–18 juni och kommer att bidra till en härlig inramning med många klassiska segelbåtar på Riddarfjärden, flera av dem ännu äldre än Stadshuset.

Utöver den klassiska regattan, där ca 20 av de ca 80-talet anmälda båtarna är över 100 år, arrangeras även en sprinttävling för damer, Women on Water, med J/70-sportbåtar, en härlig kombination av dåtid och nutid. En annan rolig detalj är att de båtar som var med och kappseglade vid regattan 1923 endast betalar en krona i anmälningsavgift, att jämföra med årets anmälningsavgift på 400 kronor.

Större och mindre båtar

I årets regatta är det stor spridning mellan större och mindre segelbåtar, från äldre till nyproducerade. I startlistan hittar vi sex segeljakter från 1800-talet, Edda byggd 1886, Siri byggd 1893. Aziza 1894, Alca 1896, Fredonia 1898 och Hild 1899. Ett flertal Skärgårdskryssare, som SK150 Beatrice Aurore, SK95 Irmelin och Gerdny, likväl som SK75 Bacchant, Oberon och Falken. En av Sveriges mest mytomspunna träbåtar, den nyrenoverade tolvan Princess Svanevit byggd 1930 till KSSS 100 årsjubileum, kommer onekligen att vara en av de stora publikdragarna. Allt som allt deltar hela 21 båtar byggda före 1923.

“Blivande doktorander ska väl ha något att grubbla över”

Det första av totalt fyra startskott för de klassiska båtarna kommer att ljuda klockan elva på lördagsförmiddagen den 17 juni. Kappseglingarna kommer att kunna följas från flera ställen runt Riddarfjärden. Tillfälliga pontonbryggor kommer att läggas ut från Riddarholmen, där båtarna kommer att kunna beskådas på nära håll när de förtöjer efter seglingarna. Utöver högklassig segling erbjuds såväl ung som gammal en rad prova-på-aktiviteter i samband med seglingarna.

Vi avslutar med ett citat från arkitekten Ragnar Österberg, som ritat det jubilerande stadshuset: ”Ni får inte hugga ett mejseltag mera här. Låt det vara som det är. Eftervärlden och blivande doktorander ska väl ha något att grubbla över.”

Arrangör till regattan är Stockholms stad tillsammans med segelklubbarna Kungliga Svenska Segel Sällskapet, KSSS och Gaff Yacht Society Racing Club, GYSRC.

Läs mer om Stadshusregattan här.