/

Sinebrychoff Challenge seglas igen

Foto: Sinebrychoff Challenge

Sinebrychoff Challenge för klassiska segelbåtar i 6mR-klassen seglas utanför Blekholmen i Helsingfors idag den 11 augusti. I kappseglingen, som har arrangerats sedan 1888, deltar 13 båtar.

Det finns ett femtiotal båtar i det finska 6mR-båtregistret. Alla båtar är olika, en genomsnittlig sexa är ca 11 meter lång och väger ca fyra ton. Sexan är byggd specifikt för kappsegling och har en besättning på fem personer. Tävlingen arrangeras av Nyländska Jaktklubben (NJK), Finlands största och näst äldsta (1861) segelförening.

Tuff bantävling

“Klassen är först och främst tuff tävling på bana. Men det handlar också om att bevara seglings- och träbyggnadstraditionen och om att bry sig om Östersjöns och dess vikars tillstånd. De äldsta tävlande båtarna byggdes på 1920-talet. Ägarna och Finlands skickliga träbåtsbyggare har sett till att de har underhållits och moderniserats i den utsträckning som reglerna tillåter”, säger evenemangschef Patrick Andersson från NJK.

Nicolas Sinebrychoff Challenge har seglats sedan 1888. Priset är en pokal som donerades av Nicolas Sinebrychoff, brorson till grundaren av bryggeriet Sinebrychoff, Nicolas Sinebrychoff. Pokalen anses vara den näst äldsta seglingstrofén i världen efter America’s Cup.

Båtarna kan ses från Skatuddens strand. Den första starten går kl. 10.15.

Läs mer om Sinebrychoff Challenge här.