Sommarrestaurangen Airi har fått sitt namn från Airisto, Erstan, vars maritima landskap inspirerar både köket och serveringen. Airi öppnar för allmänheten på mors dag.
Restaurang Airi öppnar i Airisto Segelsällskaps historiska paviljong på Beckholmen. Den drivs av krögarna bakom Kakolan Ruusu och Kaskis, som innehar den enda finländska Michelin-stjärnan utanför Helsingfors. Airisto Segelsällskap är Finlands tredje äldsta segelsällskap och firar i år sitt 160-årsjubileum.
Paviljongen har länge varit en mötesplats för seglare och besökare, och den nya restaurangen strävar till att vara en lättillgänglig mellanlandning för båtfarare, ett hemtrevligt stopp för öns invånare och en lockande destination även för långväga gäster.
Föli-sjöbussen börjar trafikera i början av maj och erbjuder en sjöväg till restaurangen. Fölläri-cyklar kan parkeras vid cykelparkeringen, och en busslinje passerar cirka 300 meter bort för den som föredrar en mer traditionell färdväg. För grupper finns även möjlighet att boka privat båttransport direkt från Aura å till bryggan.
“Gäster är även varmt välkomna att komma med egen båt”, säger ASS:s verksamhetsledare Sara Huldén i ett pressmeddelande.
Cocktails och mocktails
Airis à la carte-meny fokuserar på skärgårdens smaker och lokala råvaror. Menyn kombinerar sommarens fräscha smaker, klassiska rätter och internationella inslag, där säsongens bästa grönsaker och färska skaldjur står i centrum.
Dryckesutbudet bjuder på smaker från säsongens råvaror och den finländska skogen. Cocktails och mocktails lyfter fram naturliga smaker, medan vinlistan domineras av europeiska viner. På fredags- och lördagskvällar skapar en gäst-DJ stämning för sommarkvällarna.
Restaurang Airi öppnar på mors dag den 11 maj. Under för- och sensommaren håller restaurangen öppet onsdag till söndag, medan den under högsommaren är öppen varje dag.