/

Kurtbay och Keskinen sjunde i VM

Foto: SBF

VM i Nacra 17 och EM i 49er-klassen i Frankrike seglades färdigt på söndag kväll. Sinem Kurtbay och Akseli Keskinen blev femte i medaljloppet på söndagen och avslutade VM-regattan på sjunde plats totalt.

Ronja Grönblom och Veera Hokka placerade sig på 15:e plats i 49er FX-klassen, medan Finlands 49er-herrar avslutade EM-regattan på placeringarna 52, 55 och 56 i silverfinalerna.

”Det var en utmanande tävlingsvecka. Varje start och motvind presenterade sina egna utmaningar, att hitta rätt linje var svårt, och olika taktiker visade sig vara effektiva. Vi lyckades med vissa saker, men förhållandet mellan lyckade och misslyckade starter var för stort, vilket är varför vi inte kunde konkurrera om medaljerna i dessa tävlingar”, sade Sinem Kurtbay efter tävlingarna som seglades i Frankrike.

”Trots detta lärde vi oss mycket under veckan. Vi identifierade områden för förbättring och fick värdefulla insikter. Sammantaget var tävlingsveckan bra så länge vi fortsätter att lära oss nytt,” fortsatte hon.

Finlands Olympiska Kommitté bekräftade mitt i tävlingsveckan att Ronja Grönblom och Veera Hokka kommer att representera Finland i de olympiska spelen i Paris. Förutom 49er FX-teamet kommer Jakob Eklund (iQFoil) att komplettera laget. Grönblom och Hokka inledde EM-regattan starkt och var med i toppstriden, men den lätta vinden under de sista dagarna ställde till det för teamet.

Näst största laget i OS

”Vi hade en bra start i hårdare vindar. De tre sista dagarna seglade vi i lätt och växlande vind, vilket har varit vår svaghet. Det är det vi måste fokusera på inför OS, eftersom vi inte lyckades få det att fungera i lätt vind,” kommenterade Ronja Grönblom.

Under våren och sommaren kommer landslagets verksamhet att koncentreras till Finlands träningscenter i Marseille, där seglingsevenemanget för Paris-OS kommer att äga rum mellan den 28 juli och 8 augusti. Den trio som valdes till tävlingstruppen på fredagen kommer att komplettera det sju personer starka seglingslaget. Seglarna kommer att utgöra det näst största laget för Finland i Paris, efter friidrottarna.

Slutresultaten i VM finns här.

spv.fi