/

Ari Känsäkoski har hamnat i knipa i GSC

Foto: Emmi Hakala

Den finska soloseglaren Ari Känsäkoski stötte på svårigheter i fredags, då masten på hans båt brast mitt i Indiska oceanen.

“En mindre regnskur kom bakifrån i nästan 20 knops vind och en stor rullande våg. Jag tog till och med ner stormseglet, men det hjälpte inte då masten började pumpa i de stora vågorna och bröts”, berättar Känsäkoski i ett pressmeddelande.

Känsäkoski är långt från torra land. Olycksplatsen är över tusen nautiska mil från Madagaskar, över 1 300 mil från Kapstaden och över 3 000 mil från Australien. Enligt pressmeddelandet har Känsäkoski inte skadats i olyckan och befinner sig inte i akut nöd. Han har lyckats lyfta och säkra den avbrutna masten på båtens däck.

Skyddshamn

Under de kommande dagarna planerar Känsäkoski att bygga en nödrigg som gör det möjligt att fortsätta segla båten. Han planerar också att ta sig till en skyddshamn. Förutom Känsäkoskis team följer också tävlingsarrangörerna och lokala sjöräddningsmyndigheter situationen.

Global Solo Challenge startade i oktober från A Coruna i Spanien. Känsäkoskis mål var att segla jorden runt på 130–150 dagar. Han seglar med båten Fuji, en 12,19 meter lång och 4,30 meter bred båt i Class 40 -klassen.