/

Gotland Runt seglades i tufft väder

Den 84 fot långa katamaranen Allegra vann Gotland Runt 2023 Foto: KSSS

Hårda väderförhållanden utsatte seglarna och deras utrustning för stora påfrestningar i årets upplaga av Gotland Runt, rapporterar Dagens Nyheter.

Väderförhållandena var så dåliga att masten på en av båtarna brast och båten fick bogseras i hamn. Lyckligtvis skedde inga personskador under tävlingen, men flera seglare fick räddas med helikopter.

Totalt deltog cirka 190 båtar i tävlingen, varav mer än 160 var tvungna att dra sig ur. Majoriteten av seglarna avbröt tävlingen på grund av dåliga väderförhållanden. Stefan Rahm, klubbordförande i KSSS, sade att han aldrig sett något liknande.

”Vågorna var cirka fyra meter höga. Små saker gick sönder på båtarna, vilket gjorde att man inte kunde segla optimalt. Vår klubb hade en båt som avbröt då fem av de sju besättningsmedlemmarna blev sjösjuka”, berättar Rahm.

Svårt beslut

Svåra väderförhållanden gjorde att de flesta båtarna tvingades avbryta redan i ett tidigt skede. Att återvända till hamnen var inte heller helt okomplicerat.

”Vi insåg att vi var tvungna att vända när vi fick motvind. Att återvända till hamn var svårt eftersom vågorna var höga och motvinden stark. Det tog totalt 11 timmar att ta sig tillbaka”, säger Johan Fredriksson, en av de som avbröt tävlingen.

Trots de tuffa förhållandena seglade Team Pro4u i mål som totalsegrare. Tapio Lehtinen med besättning seglade sin Galiana WithSecure i mål som fjärde i SRS A -klassen, drygt nio timmar efter vinnaren.

* Ändrat 5.7.2023: Team Pro4u blev totalsegrare