/

Finland tävlar i fem klasser i Paris-OS

Foto: Sailing Energy

Jakob Eklund seglade hem en fjärde plats i kvartsfinalen i herrarnas iQFoil i den sista olympiska kvalomgången. Resultatet räckte för att säkra Finlands första olympiska plats någonsin i herrarnas vindsurfing. På torsdagen blev det klart att också 49er FX-laget Ronja Grönblom och Veera Hokka har kvalificerat sig för OS i Paris.

De sista kvaltävlingarna för segling inför OS avslutades i Frankrike. Finland säkrade två ytterligare nationsplatser, då Jakob Eklund tog en plats i herrarnas iQFoil och Ronja Grönblom och Veera Hokka säkrade en plats i damernas 49er FX-klass.

“Även om medaljracet lämnade en något bitterljuv känsla, är vi verkligen nöjda med att ha säkrat en landsplats. Vårt mål var tydligt, och vi är förstås väldigt glada över att vi lyckades, sade Ronja Grönblom.

Last Chance-kvalen kan bjuda på stora glädjestunder, men å andra sidan blir de flesta seglare som deltar i tävlingarna utan en olympisk plats.

“Att säkra en landsplats känns riktigt bra. Dessa dagar var mer mentalt tuffa och krävande än fysiskt utmanande, konstaterade Jakob Eklund efter kvaltävlingen i Hyères.

Lovande start

De andra finländska deltagarna i kvalet var inte långt ifrån att säkra sina platser. Noora Ruskola, som nu tävlar i Formula Kite-klassen, hade en lovande start och presterade bra under hela tävlingsveckan. Tyvärr föll hon i semifinalen och lyckades inte ta en plats i OS-truppen.

“Jag presterade riktigt bra hela veckan fram till det sista loppet. Vi visste att semifinalkonceptet är tufft, och jag hade en uppgift som jag inte lyckades med. Vi hade ett riktigt bra team här, och jag är mycket tacksam till alla som hjälpte mig att komma så här långt”, sade Ruskola.

Oskari Muhonen och Edvard Bremer seglade med en stigande prestation under kvalet. Men 49er-teamet hade samlat på sig för många poäng i början av tävlingen, och deras comeback räckte inte riktigt för att ta dem till medaljracet och kampen om de sista OS-platserna.

Aleksandra Blinnikka var också inom räckhåll för en landsplats under veckan. Konkurrensen om platserna var hård, och Aleksandras slutliga placering blev 14.

Se Last Chance-regattans resultat här.

spv.fi