/

Finland knep två OS-landsplatser i Haag

Foto: SBF

Världsmästerskapen för alla olympiska klasser i Haag avslutades igår. Kaarle Tapper visade sin styrka i det sista racet i ILCA 7-klassen och gav Finland en andra kvalplats till sommar-OS i Paris 2024. Sinem Kurtbay och Akseli Keskinen säkrade en plats i Nacra 17 -klassen redan på onsdagen.

”Den här placeringen var inte vad jag kom hit för. Jag gjorde en hel del misstag på banan. Men jag är glad att jag fick en plats – det uppfyllde minimimålet”, sade Kaarle Tapper efter tävlingen.

”Vi har haft en riktigt lång säsong, så nu är det dags för en paus. Sedan åker vi till Marseille för att träna”, fortsatte Tapper.

Sinem Kurtbay hade liknande känslor efter världsmästerskapet i Nacra 17.

”Jag är inte helt nöjd med vår tävlingsvecka, men naturligtvis var vårt huvudmål att få en plats på pallen, och det är skönt att få det ur vägen. Vi behöver inte tänka på det nästa år och vi kan fokusera på Paris”, konstaterade Kurtbay.

Fler landsplatser nära

Även en tredje och fjärde landsplats var mycket nära. 49er FX-teamet med Ronja Grönblom och Veera Hokka var bara en plats från pallen när juryn dömde tjuvstart i det sista heatet på tävlingens sista dag. På lördagen, i ILCA 6 -klassen, blev Monika Mikkola också bara en placering från en landsplats.

Världsmästerskapen i Haag fungerade som det första kvalificeringsevenemanget för sommar-OS i Paris 2024. I de kategorier där finländarna ännu inte har tagit en plats kommer fler möjligheter att öppnas i höst och i början av nästa år. Antalet platser per tävling varierar från klass till klass. I genomsnitt fördelas individuella platser i de kontinentala kvalomgångarna. Till den franska OS-veckan i Hyères i april kommer tre till fem platser att fördelas. För mer information om kvalomgångarna, klicka här.

”Grattis till de som seglade hem en landsplats. I det stora hela var det en svår tävlingsvecka för oss och det var ganska svårt att göra bra resultat. Vi kommer definitivt att få fler platser i nästa kvalfönster – tack till hela teamet för deras utmärkta engagemang under hela veckan”, sade Vili Kaijansinkko, landslagets träningschef.