ClubSwan 80 vinner pris på BOAT International Superyacht Design Festival

Foto: ClubSwan Racing - Studio Borlenghi

Domarna på Boat International 2023 Superyacht Design Festival utsåg ClubSwan 80 – My Song till vinnare i kategorierna Naval Architecture och Interior Design.

Det är en stor prestation för den första båten i den helt nya ClubSwan 80 -serien, som lanserades i La Spezia i juni 2022.

Utöver Nautor’s Swan har yachtdesignern Juan Kouyoumdjian, VD för Persico Marine Marcello Persico samt inredningsdesignern Mario Pedol från Nauta Design varit involverade i arbetet med ClubSwan 80. Båten är byggd i Nembro, Bergamo, av det världsberömda italienska varvet Persico Marine. Skrovet och däcket i kolfiber konstruerades och laminerades med hjälp av robotutrustning, som normalt används inom flygindustrin för att bygga flygplansvingar och -skrov.

Minimalistiskt men elegant

Interiören, som utformats av Nauta Design och även byggts av Persico Marine, är minimalistiskt men elegant utformad i kolfiber, tunn mahogny och omsorgsfullt designad belysning. Endast salongsmöblemanget är integrerat i strukturen, alla andra indredningselement kan avlägsnas för tävling.

My Song har dubbla roder, vilket ger full kontroll för rorsmän på tävlingsbanan. Båtens kraft är ett direkt resultat av den kantande kölen och den roterande canarden, i kombination med masten och bommen i kolfiber som ger 440 m2 segelyta i medvind och genererar upp till 12-13 knop. Båten har köl på 4,75 m djup, vilket är en kompromiss mellan att ha en mycket snabb, djup köl samtidigt som båten ska komma in i hamnar utan begränsning.

”Vi är mycket tacksamma för detta pris! Ett mycket professionellt team arbetade i synergi för att skapa en mästerlig tolkning av en modern kappseglings- och kryssningsjakt och presenterade ett stort kunnande och en stor erfarenhet”, säger Giovanni Pomati, VD för Nautor Group.