/

Svensk pärla ställer upp i utmanande race

Foto: Olle Jo

Prisbelönte Princess Svanevit deltar i Raymarine2star 2024. Tävlingen startar den 26 maj, och är en av kalenderårets tuffaste nordiska shorthand-kappseglingar. Den ca 300 sjömil långa rutten seglas på öppet hav med endast två personer i besättningen.

Den klassiska svenska R12:an Princess Svanevit är en 22 meter lång träbåt från 1930-talet. IRaymarine2star 2024 seglas hon av Gustaf Dyrssen och Anders Lewander.

Båten renoverades grundligt mellan 2017 och 2022, vilket gav henne utmärkelsen ”Best restored sailing vessel over 40 ft” vid The Classic Boat Awards 2024. Charlotte Hellman, ordförande för stiftelsen som äger båten, betonar vikten av att visa upp henne och det kulturarv hon representerar.

“Båten är inte bara ett museiföremål. Hon byggdes för kappsegling. Att ställa upp i kappseglingar är ett sätt att både hedra hennes historia och visa upp henne och det kulturarv hon representerar för en bredare publik”, säger Hellman.

Erfarna seglare

Gustaf Dyrssen och Anders Lewander är båda erfarna seglare, vilket är en förutsättning då de ska segla den 27 ton tunga Princess Svanevit på tu man hand: båten har en mast som reser sig 25 meter över däck och bär nästan 240 kvadratmeter segel. Normalt krävs en besättning på 14 personer, men i denna tävling kommer hon alltså att seglas av bara två personer.

Trots utmaningarna ser Dyrssen och Lewander fram emot tävlingen, som de uppfattar som ett hedersuppdrag. De betonar att säkerheten kommer först och att de inte kommer att utsätta båten för onödiga risker. Starten går i Oxelösund den 26 maj, med nattliga stopp i Visby och Oskarshamn. Deltagarna väntas i mål i Oxelösund den 28 maj. Princess Svanevit seglar för Oskarshamns Segelsällskap.

svanevit.se