Motorputtrare med segelbåtsarv

Foto: Olympic Marine

Grekiska Olympic Marine presenterade nyligen Omikron Yachts-varumärkets första produktionsbåt. OT60 är en cabinbåt på 60 fot med klara drag av segelbåts-DNA i designen.

OT60 har sina rötter djupt i moderbolaget Olympic Marines historia. Deplacementskrovet, fribordens form och de tydligt koniska linjerna mot den upprätta förstäven avslöjar båtens segelbåtsarv.

Styrhytten är hög, men relativt smal i proportion till båtens storlek. Med denna utformning har varvet strävat efter att säkerställa bredare sidodäck för en bekväm och säker passage. Fönstren är stora, vilket antagligen ger en utmärkt sikt utåt. På styrbords sida av styrhytten finns en relativt bred soffa för avslappnat umgänge. Mittemot soffan, på babords sida, finns tre förvaringsskåp där en TV är infälld, och framför dem cockpiten, i vilken skepparen och en passagerare får plats. Från cockpitens sida kan man genom en skjutdörr snabbt ta sig ut på sidodäck.

Nedre däck nås via trappor som löper mellan cockpiten och soffan. Båtens pentry är placerat på styrbordssidan, precis under cockpiten. På motsatt sida finns en liten matplats (dinette), vars bord bekvämt rymmer två större och två mindre personer.

Två alternativ för fören

Hytterna finns i fören och under cockpiten. Förens ”ägarhytt” är rymlig och ljus. En på bägge sidor öppen dubbelkoj garanterar en god natts sömn. Den som önskar fler sovplatser kan beställa en alternativ layout, där förens utrymme är uppdelad i två separata hytter. Gästhytterna är belägna under cockpiten, på båda sidor om trappan. Materialen i interiören inkluderar vita vägg- och takytor, ljust trä och grå textilier, vilket skapar en elegant atmosfär.

Till akterdäcket tar man sig genom styrhyttens glasdörr. Båtens öppna utrymme har två rymliga och generöst dimensionerade motstående soffor samt ett bord. Dessutom finns tillräckligt med däckyta klädd i antingen teak eller något syntetiskt material för att rymma en större grupp människor. På badplattformen finns mer plats för utomhusvistelse. De som önskar sig en vacker solbränna hittar sitt eget område på solbäddarna på styrhyttens tak, till vilket man når via stegen på fördäcket.

Foto: Olympic Marine

Måttlig förbrukning

När det gäller prestanda har OT60 designats med fokus på komfort snarare än hastighet. För att hålla båtens tyngdpunkt lågt är strukturerna ovanför skrovet tillverkade i lätt kolfiber. Båten drivs av två axeldrivna Yanmar-motorer (150-250 hk). Tack vare den låga motoreffekten hålls bränsleförbrukningen rätt måttlig. Vid en hastighet på åtta knop är förbrukningen enligt varvet 1,25 liter per sjömil, och vid 10-12 knop konsumerar Yanmar-motorerna en och en halv liter per sjömil. Med låg bränsleförbrukning och stora bränsletankar tar inte soppan slut i första taget, och beroende på hastighet är båtens räckvidd upp till 640-800 sjömil.

olympicmarine.gr