/

XO satsar på miljonklassen

Foto: Fredrik Eriksson

Om man vill vara med i utvecklingen måste man bygga större. Det finländska företaget XO Boats tar steget upp till en större klass för att stärka sin position, särskilt på den amerikanska marknaden.

“Då vi ritade upp de första skisserna på båten tog vi sikte på den amerikanska marknaden. Klarar man sig i Florida, klarar man sig överallt”, säger Rabbe Nerdrum, försäljningsdirektör på XO Boats.

XO EXPLR 44 är en 44-fots motorbåt, motsvarande ungefär 13,4 meter i längd. Den kombinerar modern design med exceptionell prestanda och lämpar sig för både äventyr och komfort på öppet vatten. Båtens skrov är utformat för att hantera tuffa sjöförhållanden, vilket är typiskt för XO´s designfilosofi som prioriterar säkerhet och stabilitet.

Foto: Fredrik Eriksson

När det gäller kraft och effektivitet är testbåten utrustad med två Mercury utombordsmotorer på 600 hästkrafter vardera, vilket levererar imponerande hastighet och dragkraft. För dem som önskar ännu mer kraft finns möjligheten att uppgradera till tre 450-hästkrafters motorer, vilket höjer den totala effekten till 1350 hästkrafter. Testbåten når en topphastighet på över 46 knop, och med potential för över 48 knop med korrekt motortrimning. Båten är anmärkningsvärt tyst under färd; även vid högre hastigheter tränger knappt något motorljud in i kabinen, vilket bidrar till en behaglig resa.

“Bensintankarna rymmer hela 1800 liter. Tanken är att man ska kunna ta sig till Bermuda från Miami utan bekymmer”, fortsätter Nerdrum.

Hela familjen ryms med

XO EXPLR 44 står inte bara för prestanda utan också för komfort och stil. Den är utrustad med toppmodern navigationsutrustning och har en rymlig planlösning med bekväma sittplatser samt rymliga kabiner både i fören och aktern. Det finns kök både inombords och på akterdäcket.

”Akterkabinen erbjuder alternativ för ett bekvämt atrium, två enkelsängar eller en stor dubbelsäng med eget badrum. Med en ytterligare sovplats i styrhytten kan EXPLR 44 bekvämt hysa upp till sex personer över natten”, förklarar Nerdrum.

Den fullt utrustade testbåten har en prislapp på över en miljon euro.

xoboats.com

Foto: Fredrik Eriksson