X-Yachts får ny återförsäljare

Robi Gripenberg (tv) överlåter importen av X-Yachts till Samuli Leisti (th). Foto: X-Yachts

Danska X-Yachts meddelar att de har fått en ny återförsäljare i Finland och Estland. Samuli Leisti kommer att fortsätta försäljningen efter Robi Gripenberg.

Samuli Leisti har en lång historia med X-Yachts. Han grundade två X-35 OD-båtlag som kallades X-Sailracing tillsammans med Teemu Kekkonen år 2010. Laget nådde sitt mål år 2015 när de tog hem guld och silver i världsmästerskapen i den officiella One Design-klassen. Samma år vann Leisti också bronsmedalj i ORC European i Pärnu. Leisti ägde och drev även TP52-seglingsteamet Zer°emission under åren 2019-2022, som seglade hem silver i i ORC European Championship 2019 i Sverige.

Dessutom satte Leisti ett rekord i Atlantöverfart år 2014 med projektet Leopard by Finland. Idag seglar han sin ombyggda X50-yacht i Medelhavet. Leisti har över 30 års erfarenhet inom marinindustrin. Han är även partner i ett av de mest framgångsrika yachtmäklarföretagen i Norden, Blue Ocean Oy Ab, som vid sin höjdpunkt har sålt mer än 100 båtar per år. Blue Ocean Oy Ab har varit särskilt framgångsrik när det gäller att sälja högkvalitativa segelbåtar internationellt.

”Jag har lång erfarenhet av segling, både från tävlingsbanor och från semestrar med min egen familjebåt. X-Yachts har alltid legat mig varmt om hjärtat, och det är en glädje och en ära att fortsätta Robi Gripenbergs fantastiska arbete framöver”, säger Leisti i ett pressmeddelande från X-Yachts.

Över två decennier

Robi Gripenberg har en lång och respekterad historia med X-Yachts bakom sig. Han började år 2002 och fortsatte importen fram till i år. Gripenberg fortsätter att verka inom båtbranschen med sitt eget företag.

”Jag är stolt över att jag har kunnat representera X-Yachts båtar från Helsingfors flytande utställning i augusti 2002 fram till våren i år, och mitt mål och syfte har varit att göra kunderna nöjda. Jag överlämnar nu ´stafettpinnen och ansvaret´ till de mest kapabla händerna, och i framtiden kommer jag själv att arbeta med försäljning av begagnade båtar och ta hand om framtida barnbarn.” Sammanfattar Gripenberg.

Mässor och evenemang

Danska X-Yacht grundades 1979 och fokuserar på tillverkning av högkvalitativa och högpresterande racing- och långfärdsbåtar med nordisk design. Modellutbudet inkluderar idag Pure X, X-Performance och X-Cruising -modellserierna, som erbjuder alternativ för en bred målgrupp.

”Finland har alltid varit en viktig marknad för X-Yachts. Med Samuli Leisti och hans team som representerar oss i Finland och Estland är vi redo att ta ett steg längre. Förutom att ta hand om de många befintliga X-Yachts -ägarna kommer vi också att skapa evenemang och aktiviteter för nya ägare. Vi vill tacka Robi Gripenberg för mer än två decenniers arbete med X-Yachts, och vi ser mycket fram emot en ny era med Leisti. Vi kan inte tänka oss en partner som har ett starkare nätverk inom branschen och seglingsgemenskapen än Leisti och hans team.” säger Torben Kornum, global marknadschef vid X-Yachts.

X-Yachts Finland och Estland kommer att fortsätta vara närvarande på mässor och olika evenemang. Utöver Leisti stärks teamet av erfarna personer inom marinindustrin som Seppo Sutela och Miku Santavirta. De bidrar med gedigen kunskap och erfarenhet inom båtförsäljning.

Läs hela pressmeddelandet här.