/

Världscupen i Palma inleds på måndag

Foto: SBF

På måndag börjar seglingssäsongens klassiker, Palma World Cup, där alla olympiska klasser deltar.

Ett stort finländskt lag kommer att bege sig till Palma Bay för att tävla med omkring tusen seglare. ILCA- och iQFoilklasserna inleder på måndag, medan de andra klasserna kommer igång från och med tisdag. Medaljceremonierna för varje klass kommer att äga rum lördag den 8 april.

De olympiska seglarna har förberett sig noggrant inför regattan. Sinem Kurtbay och Akseli Keskinen, som tävlar i Nacra 17-klassen, anlände till Palma för tre veckor sedan för att träna och återhämta sig. Det finns ett stort antal båtar anmälda till tävlingen, och i Nacra 17-klassen kommer de tävlande dessutom att delas upp i två fleets.

– Vi tog en kort paus och var bara kort ute på vattnet de tre sista dagarna. Känslan är bra, förhållandena här har varit annorlunda än på vinterlägret på Lanzarote, men vädret har varit ganska stabilt, så vi har gjort vissa framsteg, säger Akseli Keskinen.

Hela A-landslaget kommer att vara på plats och från B-landslaget saknas endast Noel Laukkanen och Siri Kaskeala. I Palma kommer seglarna att kunna jämföra sina resultat från vinterträningen med seglare från andra länder.

– Senast vi tävlade med två fleets var i VM 2020. Många båtar på startlinjen, så vi får se hur långt de andra kommit med sina projekt, fortsätter Keskinen.

– Palma är ett bra mått på våra prestationer, då alla de bästa är på plats. Många av våra idrottare inleder sin tävlingssäsong i Palma, vilket gör det intressant. Laget är redo att tävla, säger Vili Kaijansinkko, landslagets tränarchef.