/

Världens största båtklubb fyller 100 år

Bild: Svenska Kryssarklubben

Det vankas stor baluns i Stockholm då Svenska Kryssarklubben firar sitt 100-års jubileum på lördagen. I hundra år har Kryssarklubben ideellt engagerat sig för att främja ett säkert, tryggt, miljövänligt, inspirerande och minnesvärt båtliv för sina medlemmar, som delar en kärlek till båtar, hav och skärgård, oavsett om de seglar eller använder motor.

De som grundade Kryssarklubben för 100 år sedan gjorde det eftersom de kände att det saknades en förening som riktade sig mot familjer som tillbringade sin fritid. Tills dess var alla segelsällskap inriktade på kappsegling. Dessutom dominerades båtklubbarna på den tiden enbart av män.

Kryssarklubbens vision var tydlig: ”Det är inte den enskilde mannen, hjälten, som ska sätta segel. Det handlar om kvinnor och män, barn och ungdomar som gör upptäcktsfärder tillsammans och i samförstånd.” Således inkluderades kvinnor som medlemmar i klubben redan från första början.

Växande medlemsbas

“Vi är oerhört glada över att vårt syfte fortfarande är så aktuellt och efterfrågat idag. Det märks i vår växande medlemsbas, trots ekonomiska svängningar. Vi har en tydlig ambition att fortsätta sprida kunskap och utbilda kommande generationer för att främja en ansvarsfull båtglädje i minst 100 år till”, säger Fredrik Norén, generalsekreterare på Svenska Kryssarklubben.

I Svenska Kryssarklubbens årsbok för 2023, ”Båtglädje,” finns ytterligare information om uppkomsten av världens största båtklubb. Boken är författad av medlemmarna Carina Lernhagen Matz och Erling Matz.

Kryssarklubben har en medlemsbas på 40 000 personer i hela Sverige, inklusive grannländerna och Medelhavsområdet. Föreningens historia är intimt förknippad med utvecklingen av fritidsbåtlivet i Sverige, vilket belyses i boken.

Läs mera om Svenska Kryssarklubben här.