I den nyutkomna antologin Vänskapens hav samlas både nyskrivna och klassiska texter om Östersjön, av både finländska och rikssvenska författare.
I takt med att omvärldsläget blir alltmer osäkert växer också insikten om att Östersjöländerna har en djupt rotad gemenskap. Det gäller särskilt Sverige och Finland men även Baltikum. I den nya antologin Vänskapens hav lyfts denna gemenskap fram med berättelser från Östersjöns kuster och vatten. Blev Sverige rentav koloniserat från öster? Hur såg båtarna ut, och hur byggdes de? Hur kunde man färdas mellan länderna och hur växte lotsväsendet fram? Posten förmedlades med livet som insats, men den optiska telegrafen var snabbare. Och vilka människoöden utspelades väl inte bland kusternas befolkning, i Sverige och i Finland men även i Baltikum?
Idén till boken väcktes i Sverige, av eldsjälen Tom Roeck Hansen, skribent och Östersjöentusiast. Förlaget Hydrographica tog sig an projektet och inledde därefter samarbetet med Libraria för att kunna ge ut boken även i Finland.
“Det här är ett ganska unikt projekt som gjorts på nästan helt ideella grunder. Samtliga författare och en stor del av förlagsredaktionerna har jobbat utan ersättning för att skapa boken och kunna donera en betydande del av inkomsterna till Östersjön bästa. Vi har även fått projektstöd av stiftelser i både Finland och Sverige”, säger Sture Holm, vd på Libraria.
Ökar förståelsen
I Finland står Libraria för marknadsföringen och distributionen av boken. Förlaget har också valt vilken organisation som erhåller den summa på tio euro per varje såld bok i Finland som ska gå till Östersjön.
“Vi ansåg att Håll skärgården ren arbetar för just det som denna bok också berättar om: ett gemensamt, betydelsefullt och livskraftigt Östersjön. Särskilt för oss finländare omfattar Östersjön även våra skärgårdar och kuster”, fortsätter Holm.
Var och en kan hitta intressanta artiklar i det smörgåsbord av kortare och längre berättelser, det mesta nyskrivet av kunniga författare, som Vänskapens hav bjuder på. Några klassiska skärgårdsskildringar finns också med. Totalt har närmare 20 skribenter och författare medverkat. Bland de finländska namnen finns Lars Sund, Jerker Örjans, Ulla-Lena Lundberg, Anders Moliis-Mellberg, Lucille Aminoff och Carina Wolff-Brandt.
Målet med boken är att öka intresset och förståelsen för vårt gemensamma innanhav, men också stöda dess hälsa ekonomiskt. I Finland doneras tio euro per såld bok till organisationen Håll skärgården ren rf. Projektet är ett samarbete mellan det finlandssvenska bokförlaget Libraria och rikssvenska Hydrographica.