Så här ser BMW:s vision för framtidens båt ut

Foto: TYDE

Biltillverkaren BMW och start-up teknikföretaget TYDE har gått samman för att skapa en 13,5 meter lång foilbåt kallad The Icon. Den första båten, som byggdes som en demonstrationsbåt, presenterades i veckan på filmfestivalen i Cannes.

Enligt ett pressmeddelande från TYDE har den batteridrivna modellen en imponerande räckvidd på över 50 sjömil vid 24 knops hastighet. Topphastigheten är cirka 30 knop. Foilerna förbättrar effektiviteten med upp till 80 % jämfört med ett konventionellt skrov. De förbättrar också hastigheten och körkomforten.

Foto: TYDE

Båtens konstruktion kännetecknas av ett platt skrov av trimaran-typ och en ”prismatisk” hyttstruktur. I mörker framhävs färgskalan på skrovet och överbyggnaden av LED-ljusremsor.

Teknik och mer teknik

Interiören har en ståhöjd i hela kabinen. Den BMW-designade förarstolen kan svängas bakåt så att styrmannen kan delta i umgänget. I mitten av kupén finns en 32-tums digital pekskärm med 6k-upplösning, utformad för att se ut och kännas som BMW:s infotainmentsystem iDrive. Röststyrningen är integrerad i samma system. Varje enskild möbel i kabinen och cockpit är tillverkad av granulerad metall som reflekterar solljuset runt omkring sig som vågor på vatten, står det i pressmeddelandet.

I praktiken består hyttens väggar genomgående av glaspaneler. Lösningen innebär att havet alltid är närvarande i The Icons hytt. Glastemat sträcker sig även till ingången i hyttens akter, som är en 4,5 meter bred glasvägg med skjutdörrar. I aktern finns en rymlig badplattform, eller snarare beach club, men den har inget räcke så det är bäst att hålla sig inomhus vid högre hastigheter.

Bra sound

Dolby Atmos-systemet ger en imponerande ljudkvalitet och ett lika imponerande ljudlandskap. Den tvåfaldige Oscarsvinnaren Hans Zimmer var delaktig i utformningen av ljudkonceptet, som förutom körljudet innehåller trevliga, intuitiva och funktionella ljud.

Båten är utformad som en ”serieprodukt med banbrytande teknik för privat eller till och med kommersiell användning” och är tänkt att ”inspirera till koldioxidfri rörlighet till sjöss”. The Icon  visas i Vieux Port under filmfestivalen i Cannes 16-27 maj.

Läs mer om The Icon här.

Foto: TYDE