Pogo Structures teaser avslöjar en mångsidig liten racingbåt

Bild: Pogo Structures

Det senaste bidraget från franska varvet Pogo Structures är en 33-fots enskrovsbåt som, i typisk Pogo-anda, är fulladdad med innovativ teknik och prestandaförbättrande lösningar.

Nya Pogo RC är designad av det framgångsrika teamet Bernard Nivelt och Sam Manuard. Manuard är framförallt känd för sina bidrag till klasserna Mini 650, Class 40 och Imoca 60. Nivelt är en designer som är mycket aktiv inom prestandakryssare och tävlingsbåtar. Enligt första intryck kan Pogo RC beskrivas som en innovativ, underhållande och snabbseglande båt, som är optimerad för IRC.

Enligt varvet är Pogo RC en ”Mini Class 40” med en skrovform som passar in i de öppna klasserna Mini, Class 40 och IMOCA. Byggmetoderna som används är desamma som för Pogo 40s4.

Utan onödiga tillbehör

Däckslayouten är utformad för att fungera för ensamsegling, doublehanded eller full besättning. Den generösa sittbrunnen, som är öppen mot aktern, är utrustad med åtta vinschar, vilka bidrar till snabbare manövrar. Två av vinscharna är dedikerade till det splittade akterstaget, vilket är ett nödvändigt arrangemang eftersom storseglets topp är fyrkantig. Även interiören förväntas vara lämplig för tävling, utan överflödig lyx eller onödiga tillbehör.

Pogo RC är klassad i kategori A och är lämplig för tuffa havskappseglingar som Rolex Fastnet Race, Transquadra eller Transat Cap-Martinique. Men det verkar också som att den kommer att trivas bra i tävlingar närmare kusten.

pogostructures.com