Finlands sjöfartsmuseums kommande utställning ”Oceanista – mode och hav” utforskar hur toppmodet under årtionden har inspirerats av sjöfararnas stil och kultur. Utställningen presenterar havsinspirerat mode från internationellt kända modehus och finska designers.
Ett antal av designerna har för första gången visats upp på internationella catwalks. Bland de internationella modehusen som finns representerade på utställningen finns bland annat Chanel, Versace, Thom Browne, Jean Paul Gaultier, Iris van Herpen, Maison Margiela, Moncler, Eilish Macintosh, Philip Treacy, Sumiko Iwakiri, samt konstnärsduon Pierre & Gilles.
Den inhemska produktionen representeras bland annat av en kvällsklänning tillverkad av återvunnet plastavfall, skapad av Anne-Mari Pahkala, som för närvarande är huvuddesigner för Samuji. Vidare ses Idaliina Frimans kollektion, som har inspirerats av Östersjöns situation och traditionella sjöfartsplagg. Friman belönades som Årets unga designer 2021.
”De utvalda plaggen representerar haute couture i konsthantverk med överraskande material. Bland dem finns bärnsten, fiskkollagen och exempelvis Charlotte McCurdys regnjacka, tillverkad av algbaserad plast som binder kol från atmosfären och är därmed koldioxidnegativ”, berättar utställningschef Minerva Keltanen vid Finlands nationalmuseum.
Utställningen visar också ett antal accessoarer, såsom en aftonväska från Lovia tillverkad av finsk laxskinn och högklackade Chanel-skor i genuin sjömansstil.
Tidlös stil
Utställningens tidsperspektiv sträcker sig över hundra år tillbaka.
Trenden med sjöinspirerade barnkläder fick sin början år 1846 i England. Den fyra år gamla prins Edward agerade modell och blev avbildad på en målning klädd i en sjömanskostym, vilket satte tonen för trenden. Målningen startade en sekelskiftes lång trend inom barnmode även i Finland, och på utställningen finns en sjömansdräkt som tillhörde Sibelius dotter. Då som nu kopierade allmänheten kändisars mode.
“Den nautiska stilen andas nostalgi och berättar om en rask person med hälsosamma vanor. Å andra sidan har sjömän med tatueringar också framställts som syndiga och hypermaskulina fantasier, som i konstnärsparet Pierre & Gilles eller Tom of Finland’s värld”, säger Erik Tirkkonen, utställningsamanuens vid Finlands nationalmuseum.
Den blåvitrandiga tröjan, som ursprungligen var en del av den franska flottans uniform, har bars av konstnärer som Andy Warhol och Picasso. På utställningen finns randiga tröjor från märkena Orcival, Marimekko och modeskaparen Jean Paul Gaultier, som i intervjuer har berättat att han sedan ung ålder varit helt beroende av sina ränder. Coco Chanel etablerade å andra sidan den marina modetrenden på sina visningar redan på 1930-talet.
Stickade tröjor från Karlö
Modetrenderna nådde Finland på 1800-talet, främst från Paris. Modetidningar presenterade den senaste stilen och salongerna tillverkade kläder för de bättre bemedlade, varifrån de sedan spred sig till allmänheten och slutligen blev vardagskläder.
Utställningen visar ikoniska sjömanskläder från Finlands nationalmuseums egna dräkt- och textilsamlingar. Samlingarna hör till landets mest betydande. Bland annat ses en över hundra år gammal tikkuröijy, en traditionell stickad tröja från Karlö (Hailuoto). Sofia Björnholm har vävt tröjan. Traditionen med Karlös stickade tröjor är också en del av den nationella förteckningen över levande kulturarv.
Utställningen är baserad på en tidigare utställning med samma namn, som tidigare slog besöksrekord på Danmarks nationalmuseum för sjöfart, Museet for Søfart. I Kotka har den anpassats med utgångspunkt i Finlands nationalmuseums egna samlingar, lån och förvärv. Finlands sjöhistoriska museum är utställningens första besöksmål, och efter Kotka fortsätter den till Göteborg.
Oceanista – mode och hav på Finlands sjöfartsmuseum 19.4.–29.9.2024.
Guidningar hålls på tisdagar, torsdagar och lördagar mellan den 25 juni och den 10 augusti, klockan 12.00–12.30. Guidningarna ingår i entréavgiften.