/

Niko Salomaa seglade hem en fin fjärde plats i para-VM

Foto: World Sailing/Sailing Energy

Världsmästerskapen i parasegling, som hölls parallellt med VM i segling, ägde rum på sjön Braassemermeer mellan Haag och Amsterdam. Niko Salomaa, som blev fjärde, förundrar sig över den Internationella paralympiska kommitténs målsättningar.

I 2,4 mR-klassen tog Niko Salomaa fjärde plats. Salomaa representerade Finland vid Paralympiaderna i London och Rio. Heiko Kröger från Tyskland, som vann öppna VM för 2,4 mR vid Näsijärvi i början av augusti, vann även på Braassemermeer med en övertygande prestation.

“Haiko var svår att fånga och han kom förbi även efter sämre starter. Italienarna har höjt sin nivå och de kör hårt, så jag förlorade inte mot de sämre. Jag har tävlat hårt med Daniel Bina från Tjeckien tidigare, och när jag vinner honom, vet jag att jag seglar på min egen nivå”, säger Salomaa.

Konstiga målsättningar

Parasegling stod på programmet vid paralympiaderna fram till 2015, då det meddelades att seglarna inte kunde delta i Tokyo-spelen 2020. Trots kampanjer från World Sailing återinfördes inte segling för spelen 2028 i Los Angeles. Som ett resultat kommer arbetet att fortsätta mot Brisbane-spelen 2032. Niko Salomaa är förvånad över intressekonflikten i den Internationella paralympiska kommitténs målsättningar.

”Internationella paralympiska kommittén strävar efter att skapa en så inkluderande sport som möjligt, där funktionsdugliga och funktionshindrade tävlar tillsammans. 2.4mR-segling uppnår detta, men den paralympiska kommittén förutsätter fortfarande att vi inte tävlar med funktionsdugliga personer för att kunna ansöka om att få återvända till spelen. Detta är lite märkligt, eftersom vi i vår kategori skulle kunna tävla tillsammans på världsmästerskapsnivå och ändå ta hänsyn till pararesultaten. Det skulle vara det mest inkluderande att göra”, säger Salomaa.

Läs resultaten här.