Klassisk träbåt brann i centrala Stockholm

Foto: Classic Yacht Charter

Heleneborgs båtklubb i Pålsundet bekräftar till Aftonbladet att det är den anrika båten Loris, byggd av Ivar Kreuger, som fattade eld på söndag kväll. Klubben hoppas att skadorna inte är för omfattande.

Räddningstjänsten anlände snabbt till platsen och upptäckte kraftig rök från båten, som var förankrad på Långholmssidan. Släckningsarbetet påbörjades omedelbart. Inledningsvis var det oklart om det fanns risk för spridning till andra båtar eller om personer befann sig ombord.

Elden startade i motorrummet

Ambulans och polis kallades också till platsen. Branden, som startade i båtens motorrum, kunde snabbt släckas. Två personer fick lättare rökskador och kontrollerades av ambulanspersonal.

Mats Arrhénborg, en av båtens nuvarande ägare, fick höra om branden via ett samtal. Han anser att händelsen är olycklig, men påpekar att det är tur att branden inträffade på dagen och att personer kunde upptäcka den och larma räddningstjänsten i tid.

Förbipasserande larmade räddningstjänsten och Heleneborgs båtklubb klubbmedlemmar försökte stoppa branden innan räddningstjänsten anlände.

Enligt Arrhénborg räddade klubbmedlemmarnas insats båten. Utan deras hjälp hade båten förmodligen brunnit upp, vilket också kunde ha inneburit en risk för andra båtar i närheten.

Hollywoodstjärnor

Båtens historia går tillbaka till före första världskriget, då den beställdes av den svenske finansmannen Ivar Kreuger år 1913. Hollywoodstjärnor som Greta Garbo, Mary Pickford och Douglas Fairbanks har åkt i båten, liksom flera kungligheter från den tiden.

Arrhénborg beskriver situationen som extra skrämmande med tanke på båtens historiska värde. Han känner ett särskilt ansvar på grund av båtens betydelse och är lättad över att räddningstjänsten kunde släcka branden utan att skada inredningen. Branden tros ha startat på grund av en kortslutning i batteriet till motorn.