/

HSS klassikersymposium återvänder efter koronapaus

Tolvmetersklassen har varit en långkörare på Klassikersymposiet - 12mR Lili Anker, Johan Anker 1939 Foto: Felix Diemer

Klassikersymposiet ordnas på Musikhuset i Helsingfors den 25. mars, efter en koronapaus på två år. Temat för det 10. jubileumssymposiet är ”Design & Desire in time to Come”. Symposiet diskuterar vad som kommer att hända med våra klassiska segelbåtar i framtiden och försöker förutspå hur framtidens klassiker ser ut.

Bland talarna finns många utländska tungviktare som Evelyn Ansel, kurator for Herreshoffs marinmuseum i Bristol, William Collier, chef och ägare för världens äldsta konstruktionsbyrå G.L. Watson och den kände konstruktören Juliane Hempel. Nordiska talare är bl.a. finansiären för 12mR projektet Princess Svanevit, Charlotte Hellman, Golden Globe hjälten Tapio Lehtinen och mästarbyggare Allan Savolainen och seglingshistorikern Pekka Barck. Efter symposiet ordnas den traditionella symposiemiddagen på Scandic Hilton Strand.

Kim Weckström är huvudarrangör för symposiet. Foto: Saara Rastio

Började som liten vinterträff

“Symposiet började år 2011 som en liten vinterträff och har nu vuxit till ett större internationellt evenemang med närmare 300 deltagare från ett tiotal länder. Vi kommer att få många besökare framförallt från Sverige”, säger huvudarrangör Kim Weckström.

Avsikten med symposiet är att knyta närmare band mellan seglare av gamla klenoder i hela världen, med tyngdpunkt på norra Europa.

”Det är speciellt viktigt att förstärka de gamla förbindelserna mellan Sverige och Finland. Vi jobbar också mycket för att få in unga seglare i de olika klasserna. Det börjar lyckas här hos oss framförallt i Haj- och Folkbåts- samt 5-, 6- och 8 metersklasserna.” fortsätter Weckström.

Symposiet är öppet för alla intresserade. Det organiseras av HSS tillsammans med nio andra segelsällskap. Biljetterna till symposiet kostar 60€ och till symposiemiddagen 80€. Inträde till båda två är 135€.

Arrangörerna uppmanar intresserade att köpa sina biljetter i tid. Symposiet har under flera år varit slutsålt.

Biljetterna kan köpas på: https://helsinkisailing.com/sv/classic-yacht-symposium-2023/