HS: Världsomseglaren Pentti Salmi har avlidit

Foto: Pentti Salmis familjealbum

Världsomseglaren Pentti Salmi har avlidit vid 78 års ålder, bekräftar Salmis hustru Rochelle Stein-Salmi till Helsingin Sanomat.

Salmi är känd som en av två finländare som ensam seglade jorden runt åren 1986–1987. Han deltog i BOC Challenge-tävlingen tillsammans med Harry ”Hjallis” Harkimo. Medan Harkimo fick mycket publicitet och framgång i sin karriär, höll Salmi sig i bakgrunden och sökte inte stor uppmärksamhet. ”Jag blev inte bitter. Jag var också tio år äldre än Harkimo. Jag fick tillräckligt med uppmärksamhet”, sade Salmi år 2022.

Utmaningar och faror

Salmi, som utbildade sig till byggmästare, hörde talas om världsomseglingen under en arbetsresa i Puerto Rico, där han också träffade sin blivande hustru, Rochelle Stein-Salmi. En olycka under arbetet, där ett träd föll över honom och bröt båda hans höfter, hindrade honom inte från att följa sin dröm. Han fick den nödvändiga finansieringen för sitt seglingsprojekt från sponsorer som tobaksbolaget Rettig. Salmi fick 900 000 mark från Rettig, vilket var ungefär hälften av budgeten för ensamseglingen, motsvarande drygt 300 000 euro i dagens valuta.

Pentti Salmis tävlingsbåt, en Sirena 44, byggdes i Ekenäs. Foto: Pentti Salmis familjealbum

Tävlingen var full av utmaningar och faror. Under den första etappen från England till Kapstaden hade Salmi problem med båtens motor, och under den andra etappen från Kapstaden till Sydney var han tvungen att sakta ner på grund av reparationsarbeten. Under den tredje etappen i Rio fick han blodförgiftning från ett sår på fingret, vilket han fick hjälp med först senare till sjöss av sin franske tävlingskamrat Jean-Luc van den Heede.

Den sista etappen seglade Salmi praktiskt taget med en hand. ”Det är svårt att säga hur det kändes att komma i mål. Jag hade lovat att vara i mål till vår bröllopsdag, men jag blev ett par dagar sen”, berättade han.

Uppskattad och omtyckt

Efter världsomseglingen lämnade Salmi seglingen och arbetade utomlands för sin tidigare arbetsgivare Makron i Fjärran Östern. Han återvände till Finland med sin familj år 2003 och fortsatte segla med en H-båt, som han sålde för sju år sedan. Han donerade sin historiska utrustning från ensamseglingen till sjöfartsmuseet i Kotka.

Salmi var en uppskattad och omtyckt konkurrent i seglingskretsar som gärna hjälpte andra. Bland annat gav han sin egen sextant till en annan ensamseglare, Tapio Lehtinen. Salmis seglingskarriär och hans maritima äventyr att leva vidare i seglingssamhällets minnen.

Pentti Salmi avled fridfullt i sitt hem i Lahtis på morgonen den 20 maj. Salmi föddes den 21 mars 1946 i Mäntsälä och led länge av Parkinsons sjukdom.