/

Gott om träbåtar på Helsingforsmässan

Roddbåten Wäinö ses på Helsingforsmässan. Foto: Puuveneveistäjät rf.

På träbåtsbyggarna Puuveneveistäjät rf:s monter möts traditioner och nutid, då föreningen ställer ut en mångsidig samling av både nya och renoverade båtar. Nordeuropas största båtmässa Vene 24 Båt hålls i mässcentret mellan den 9-18.2.2024.

Kiisla

På förra årets mässa gjorde träbåten Kiisla sin debut och är nu återigen på display, denna gång omvandlad till en bowrider. Kiisla är en 6,5 meter lång motorbåt som utmärks av sin miljövänlighet. Förutom förnybara byggmaterial går den halvplanande båten med låg motoreffekt. Båten lämpar sig utmärkt för elmotor, där endast 10 kW effekt räcker för en behaglig hastighet på 10-14 knop, även med full last. Kiisla är träbåtbyggarnas svar till den medvetna konsumenten, som inser fördelarna med att sänka hastigheten och de nyttor som träkonstruktionen medför: miljövänlighet och bekvämlighet.
Jarmo Häkkinen har designat Kiisla enligt önskemål från träbåtsbyggarna. Kiislas prototyp byggdes i samarbete mellan Norboats Ky och Nordic Craft under hösten och vintern 2022-23. Framöver har alla medlemmar i Puuveneveistäjät rf rätt att sälja och bygga modellen.

www.puuveneveistajat.fi/kiisla

Träbåtsbyggarnas typbåt Kiisla är med igen. Foto: Puuveneveistäjät rf.

Caledonia Yawl och Ness Yawl

Nordic Crafts praktiska och sjödugliga utflyktsbåtar bygger på traditionella arbetsbåtar från Shetlandsöarna. Strukturen är dock modern och möjliggör torrförvaring samt trailertransport.
Caledonia Yawl är den mest bärkraftiga och rymligaste modellen i skotske formgivaren Iain Oughtreds serie och lämpar sig utmärkt som en utflyktsbåt för flera personer eller en familj. Den välseglande, sjödugliga och rymliga Caledonia Yawl är ett utmärkt val som utflyktsbåt i Finlands skärgård och sjöar. Tack vare lyftkölen och det uppfällbara rodret är det enkelt att lägga till i naturhamnar, och den lätta skrovet är bekvämt att transportera, sjösätta och lyfta med trailer.
Ness Yawl är med sin bredd på endast 1,6 meter den smalare av de två modellerna. Båten har en relativt jämn botten, vilket gör den mycket snabb. När vinden avtar rör sig Ness Yawl också smidigt med åror. I likhet med Caledonia Yawl är även Ness Yawl försedd med loggert-rigg.

www.nordiccraft.fi/caledonia-yawl-ness-yawl

Wäinö och Jäppi 2

Saimaan Puuvenes Wäinö är en traditionell roddbåt från Södra Savolax, tillverkad av tallfanér och utrustad med tjärdoft. Wäinö kan även beställas i Vendia båtträ. Snickeri- och båtvarvet Remonens Jäppi 2 är en roddbåt i tallbrädor och är den mest populära modellen i varvets sortiment. Både Wäinö och Jäppi 2 har fått beröm i roddbåtstester. Den traditionella finska träroddbåten är ett ekologiskt bruksföremål, som har slipats till perfektion under århundraden och är därför svår att överträffa.

www.saimaanpuuvene.fi, www.puujaveneverstas.fi

Bland de renoverade båtarna ses Veneveistämö T. Virtanens Kral 700 Open Bow, Veneveistämö J. Palviaisens Vesimäkärä och Storebro Solö renoverad av Veistovene.

Kral 700 Open Bow

Kral 700 Open Bow fick sig en rejäl genomgång hos Veistämö Virtanen. Foto: Puuveneveistäjät rf.

Kral 700 Open Bow genomgick en fullständig renovering av Teemu Virtanen och hans team. Båten är designad av Adnan Sapmaz, och Kral-båtarna tillverkas i Tuzla, Turkiet. Varvet grundades 1985. Den något ovanligare båtmodellen lämpar sig utmärkt för daycruisingbruk. Veistämö Virtanens ursprungliga plan var att göra en lätt ytbehandling, men snart utvecklades arbetet till ett omfattande renoveringsprojekt där båten och dess teknik fick en noggrann genomgång.

www.veistamovirtanen.fi

Vesimäkärä (galosch)

Vesimäkäräns, eller den sk galoschens, rötter sträcker sig tillbaka till 60-talet, då de första båtarna byggdes enligt Tekniikan Maailmas ritningar för att vara snabba tävlingsbåtar. Vesimäkärä har byggts i flera storlekar, och i äldre modeller har båtens för varit spetsigare än i nyare modeller.
Den renoverade Vesimäkärän är en äldre och större modell med djupare V-form i skrovet. En 20 hästkrafters motor driver glatt den lätta båten.

www.veneveistamo-palviainen.com

Storebro Solö

Veistovenes totalrenoverade Storebro Solö är byggd på 60-talet och kan betraktas som en verklig svensk träbåtsklassiker. Storebro-båtar tillverkades i mahogny under 1950- och 60-talen, och den mest populära modellen, Solö Ruff, byggdes i över 600 exemplar.

www.veistovene.com

Vendia båtträ

Vendia Woods, som är känt för sitt båtträ, tillverkar också klinkbyggda Käenniemi-roddbåtar. Vendia-båtträ kan användas till många ändamål – på båtmässan presenterar Vendia en SUP-bräda byggd i sitt båtträ.

www.vendia.fi

Puuveneveistäjät rf ordnar i traditionell anda även ett båtlotteri under mässan. I år är huvudvinsten en traditionell Kymenlaakso-roddbåt med tillbehör, värd 7 000 euro. Båten har byggts av Harri Välimäki från Naveste Oy.