Från Palmas världscup mot avgörande olympiska kvalificeringar

Ronja Grönblom & Veera Hokka, 49er FX Foto: Sailing Energy

Palmas världscup hölls från den 1 till den 6 april på Mallorca. Bland finländarna kom Sinem Kurtbay och Akseli Keskinen (Nacra 17) på sjätte plats i lördagens medaljrace och avslutade tävlingen som sjunde totalt. Monika Mikkola blev åtta i medaljracet i ILCA 6-klassen.

“Det känns inget vidare just nu, eftersom medaljracet gick dåligt. Nästa destination är Hyères, och förhoppningsvis kan jag rätta till felen som kostade ganska mycket här”, sade Mikkola efter medaljracet.

Ronja Grönblom och Veera Hokka klarade sig igenom tävlingens utmanande faser och avslutade tävlingen starkt genom att segla in en andra plats, en tredje plats, en fjortonde plats och åter en andra plats i guldfinalerna under den sista tävlingsdagen.

“Vi seglade inte särskilt jämnt i den här tävlingen och stötte på utmaningar med vår hastighet. Men vi lyckades nollställa situationen och segla bättre mot slutet, konstaterade Grönblom.

“Medaljloppet var definitivt vårt mål i den här tävlingen, så det är lite tråkigt. Ändå var det vår bästa placering på Mallorca, så vi är nöjda med det”, tillade Grönblom.

Dramatiska förändringar i kvalsystemet

Landslaget förflyttar sig härnäst till Hyères i Frankrike, där en tuff kamp kommer att utspelas om de sista olympiska platserna till OS i Paris. Last Chance-regattan i Hyères seglas om två veckor från 21 till 27 april. Under vintern meddelade Internationella seglingsförbundet, World Sailing, om dramatiska förändringar i de sista kvalen.

Deltagarna delas upp i två flottor per klass, där endast länder som ännu inte har säkrat en olympisk plats tävlar i den egentliga Last Chance-fleeten. Som en följd av detta kommer de sista olympiska platserna att avgöras först i de sista medaljloppen, och betydelsen av varje poäng växer ännu mer.

Seglingens landsplatser uppdelade enligt klass

Finland har redan säkrat landsplatser i klasserna ILCA 6 och 7 samt Nacra 17. I Hyères kommer OS-platser att tilldelas de fem bästa länderna i klasserna iQFoil och Formula Kite. I iQFoil för herrar har Jakob Eklund även möjlighet att säkra en plats från kvoten för länder som utvecklas, eftersom Finland inte har kvalificerat sig direkt till OS i herrarnas segelbräda under de två senaste olympiaderna. För herrar finns en kvotplats tillgänglig. I klassen iQFoil för damer är inte Finland med i kvoten eftersom Tuuli Petäjä-Sirén kvalificerade sig direkt från VM till OS i Tokyo 2019. Formula Kite är en ny olympisk klass, och därför har inte kvoten för nya länder fastställts för klassen.

I 49er- och 49er FX-klasserna kommer de tre bästa båtbesättningarna att säkra en plats till OS. Finland tävlar i kvoten för länder som utvecklas i båda klasserna.I 49er FX-klassen finns det två kvotplatser, medan det finns en kvotplats i herrarnas 49er-klass. Kvoten för länder som utvecklas består av platser som inte har blivit tagna under kontinentala kvaltävlingar och som i första hand tilldelas nya länder i den aktuella klassen. Syftet med förfarandet är att sänka tröskeln för länder att investera i nya olympiska klasser.

spv.fi