Det finländska seglingslandslaget åker till Haag med förnyad trupp

Jakob Eklund (iQFoil) Foto: SBF

Seglingslandslaget åker med ett förnyat landslag till VM i Haag och till den första OS-kvalomgången i Paris.

”I Haag siktar vi på fyra landsplatser, två medaljer och två poängplatser. Totalt har vi chans att kvalificera oss till Paris i åtta klasser. Det realistiska målet är fem till sju platser”, säger tränarchef Vili Kaijansinkko.

Sinem Kurtbay och Akseli Keskinen seglade VM-brons och EM-silver i Nacra 17-klassen och Kaarle Tapper EM-brons i ILCA 7-klassen förra året. Årets framgång kröntes av att Finlands olympiska kommittés toppidrottsenhet beslutade att stödja segling, vilket gjorde segling till den första olympiska sommaridrotten som ingick i stödprogrammet för toppidrotter.

”Beslutet ger vår verksamhet ett enormt lyft och ökar vårt självförtroende. Det säkerställer att det förnyade förbundsledda tränarsystemet bibehålls och att vår verksamhet utvecklas kontinuerligt. Naturligtvis medför den högsta statusen också ansvar – förbundet är angeläget om att befästa vår förmåga att nå toppresultat”, säger Kaijansinkko.

Sailing Team Finland är indelat i A- och B-landslag, som har genomgått vissa förändringar. Tuuli Petäjä-Sirén avslutade sin framgångsrika karriär, men Aleksandra Blinnikka och Jakob Eklund kommer att tävla i A-truppen i iQFoil mot Paris.

”Detta var en stor nyhet som gör att jag kan få mer stöd för mitt projekt och är också ett tecken på att förbundet har förtroende för mitt projekt. Fortsättningen känns mycket bra, eftersom utökat stöd gör det möjligt för mig att fortsätta leverera hög kvalitet på daglig basis”, säger Jakob Eklund.

A-Landslaget

Sinem Kurtbay / Akseli Keskinen (Nacra 17)

Ronja Grönblom / Veera Hokka (49erFX)

Monika Mikkola (ILCA 6)

Kaarle Tapper, Nooa Laukkanen, Valtteri Uusitalo (ILCA 7)

Jakob Eklund (iQFoil)

Aleksandra Blinnikka (iQFoil)

B-Landslaget

Noora Ruskola (Formula Kite)

Aleksi Tapper, Otto Dahlberg, Noel Laukkanen (ILCA 7)

Oskari Muhonen / Edvard Bremer (49er)

Sofia Hämäläinen, Siri Kaskeala (iQFoil)