/

Den gröna omställningen utgör ett hot mot vattendragen

Foto: Fredrik Eriksson

Ett medborgarinitiativ som publicerades i november betonar gränsvärdenas betydelse för skyddet av vattendrag och kräver påskyndade åtgärder. Initiativet har hittills samlat över 20 000 underskrifter.

“Den nuvarande lagstiftningen är föråldrad och tar inte hänsyn till de miljöeffekter som följer av de industriella projekt och metallmalmsgruvor som ökar i och med den gröna omställningen. Detta utgör ett betydande hot mot vattendragens tillstånd, säger Anne Kärki från Puhtaan meren puolesta rf.”, en av de drivande krafterna bakom medborgarinitiativet.

Europakommissionen skickade i oktober 2024 ett överträdelsebeslut till Finland och uppmanade landet att följa vattendirektivet och förbättra tillståndet för vattendragen. Finlands kustvatten är i huvudsak i tillfredsställande skick, och endast ett fåtal vattendrag, främst i norra Lappland och Östra Finland, är i utmärkt skick.

Bindande gränsvärden

”Fredrikhamns batterimaterialfabriks miljölicens är ett exempel på problemet. Fabrikens utsläppstillstånd tillåter betydligt högre koncentrationer av nickel än vad miljökvalitetsnormen kräver, och sulfathalten är högre än vad forskning visar att vattenmiljön tål”, fortsätter Kärki. ”I Finland måste förordningen om farliga och skadliga ämnen för vattenmiljön uppdateras för att vi inte ska riskera våra vattendrag”.

NTM-centralen i Sydöstra Finland har observerat att nickel samlas i bottensedimenten i Finska viken.

Finlands miljöcentral (Syke) har tidigare föreslagit en uppdatering av lagstiftningen genom att införa gränsvärden för bland annat sulfat och xantater. I den Policy Brief som Syke publicerade i november 2024 betonas behovet av omedelbara åtgärder för att hantera avloppsvattenutsläpp.

Medborgarinitiativet betonar att bindande gränsvärden skulle gynna både miljön och industrin. Målet är att skydda vattendrag och främja mer ansvarsfulla praktiker inom industrin. Initiativet har hittills samlat 20 000 underskrifter, vilket motsvarar cirka 40 procent av de 50 000 som krävs. Initiativet är öppet fram till den 27 maj 2025 eller tills 50 000 underskrifter samlats in och initiativet går vidare till behandling i riksdagen.

”Nu krävs snabba åtgärder för att säkerställa att Finlands vattendrag förblir livskraftiga för kommande generationer”, säger Kärki.

Medborgarinitiativet hittar du här.

puhtaanmerenpuolesta.fi