/

De avgörande kvalen till OS i Paris startar på söndagen

Ronja Grönblom och Veera Hokka, 49er FX. Foto: Sailing Energy/World Sailing

Finlands seglingslandslag är redo att kämpa om de sista platserna i OS i Frankrike. De sista kvaltävlingarna före Paris börjar på söndagen den 21 april.

I de sista ”Last Chance”-kvalen för olympiska klasser siktar Finland på platser i iQFoil-, Formula Kite-, 49er- och 49er FX-klasserna. I Formula Kite och iQFoil avgörs landsplatserna på torsdagen den 25 april, medan platserna för 49er- och 49er FX-klasserna avgörs på fredagen den 26 april.

Till skillnad från tidigare kvaltävlingar kommer deltagarna att fördelas i två fleets per klass i Hyères. I Last Chance-fleeten tävlar endast länder som ännu inte har säkrat en plats. Det innebär att de sista olympiska platserna sannolikt avgörs i medaljloppen under tävlingsveckans sista dagar. Fleetsen är också mindre än vanligt, vilket innebär att varje poäng har stor betydelse för totalresultatet.

“Mindre fleets kommer definitivt att påverka tävlingen, men det återstår att se på vilket sätt. Man måste helt enkelt lita på sitt eget arbete”, säger Ronja Grönblom.

Tillgängliga landsplatser

Ronja Grönblom och Veera Hokka tävlar i Hyères i 49er FX-klassen, där sammanlagt fem platser står till buds. I herrarnas 49er-klass tävlar Oskari Muhonen och Edvard Bremer samt Juuso Roihu och Lasse Lindell om fyra tillgängliga platser. Noora Ruskola strävar efter en av fem platser i Formula Kite. Jakob Eklund tävlar iQFoil för herrar om en av fem platser, medan Aleksandra Blinnikka och Sofia Hämäläinen tävlar om en av sex platser i iQFoil för damer.

Sinem Kurtbay och Akseli Keskinen i Nacra 17 har redan säkrat sina platser i Finlands tävlingsteam, liksom Kaarle Tapper i ILCA 7 och Monika Mikkola i ILCA 6.

Resultaten och ytterligare information om Franska olympiaveckan finns här.

spv.fi