Boot Düsseldorf är den finländska båtbranschens viktigaste exportevenemang

Swan 58

Den finländska båtindustrin presenterar sig med över 60 båtar på båtmässan Boot Düsseldorf, som öppnade den 20 januari.

”Düsseldorf är ett extremt viktig evenemang för finländska tillverkare. Här får de synlighet både bland konsumenter och det internationella nätverket av återförsäljare. I år deltar minst 16 finländska företag på mässan”, säger Jarkko Pajusalo, vd för båtbranschens centralförbund Finnboat.

Båtbranschen är en betydande arbetsgivare i Finland: direkt i branschens företag arbetar 3500 personer och sysselsättningseffekten uppgår sammanlagt till 4000–6000 personer. Till skillnad från övriga Norden har Finland en stark inhemsk produktion, och exportens andel av den totala produktionen är hela 80 procent.

Boot Düsseldorf, som fyller sammanlagt 16 mässhallar, är ett av världens största evenemang för båt- och vattensport. Mässan förväntas locka nästan 240 000 besökare från över 60 olika länder mellan den 20 och 28 januari. Årets mässa är den 55:e i ordningen.

Efter Düsseldorf är nästa stopp för båtbranschen den internationella Vene Båt-mässan i Helsingfors, som hålls i Mässcentret mellan den 9 och 18 februari.

Mot slutet av året är ett betydande exportevenemang METSTRADE-mässan i Amsterdam, som arrangeras årligen. Förra året deltog 13 finländska företag som tillhandahåller tillbehör och komponenter för båt- och sjöfartssektorn.

Thomas Sarin, Sargo: ”Ett evenemang där man måste vara med”

”Mer än 90 procent av vår produktion exporteras, så boot Düsseldorf är ett evenemang där vi måste vara med. Här träffar vi både båtköpare, återförsäljare och leverantörer”, säger Thomas Sarin, vd för det karlebybaserade företaget Sargo ab.

På mässan presenterar Sargo en ny version av sin största modell, nämligen en Sargo 45 med två sovhytter. Båten är nästan 15 meter lång. Dessutom är den näst största modellen i sortimentet, Sargo 36 som är 12 meter lång, på plats.

Det är specifikt de större modellerna som intresserar konsumenter i Centraleuropa.

”Om köparen är intresserad av båtar som kostar över en halv miljon euro, är det i Düsseldorf denne hittar alternativ”, konstaterar Sarin.

Johan Carpelan, Botnia Marin: ”Düsseldorf är rätt plats att presentera nyheter för internationella kunder”

”Boot är viktig för oss, eftersom inte bara våra samarbetspartners och återförsäljare från hela världen kommer till Düsseldorf, utan även våra internationella kunder från Centraleuropa, Japan och USA. Düsseldorf är därför rätt plats att presentera nyheter – i år har vi internationell premiär för den nya Targa 41:an på mässan”, säger Johan Carpelan, styrelseordförande för Botnia Marin.

Botnia Marin, som tillverkar Targa-båtar i Nykarleby och Malax, har med sig fyra båtar till Düsseldorf. Den största av dem är flaggskeppet i serien, den över 15 meter långa Targa 46. Den mindre änden av serien representeras av Targa 27.2, som är den tredje generationens version av den populära förbindelsebåten.

Botnia Marin har en exportandel på cirka 85 procent av sin omsättning.

Inhan Tehtaat: ”Ett skyltfönster för den europeiska båtindustrin”

Etseribaserade Inhan Tehtaat, som tillverkar Buster-aluminiumbåtar, Yamarin-glasfiberbåtar och aluminiumskrovade Cross-modeller, har med sig sammanlagt 11 båtar i Düsseldorf. Ungefär 65 procent av Inhan Tehtaat produktion exporteras.

På mässan ses både mångsidiga små öppna båtar från den drygt fyra meter långa Buster XSr till över åtta meter långa Yamarin daycruisers. Mässans nyhet är modellen Yamarin 80 DC, som är speciellt utformad med tanke på båtfolk i Florida och Australien.

”För oss är Düsseldorf primärt ett business-to-business-evenemang där huvudfokus ligger på att utveckla den internationella återförsäljarnätverket. Boot Düsseldorf är ett skyltfönster för den europeiska båtindustrin till resten av världen”, sammanfattar vd Christopher Sjöblom.

Nautor: ”En av de viktigaste händelserna för den nordeuropeiska publiken”

Också för Nautor, som tillverkar de ansedda Swan-segelbåtarna i Jakobstad, är Boot Düsseldorf ett av årets mest betydande marknadsförings- och försäljningsevenemang. Nautor visar upp den nästan 18 meter långa Swan 58 i Tyskland.

”Nautors säsong 2024 börjar i Düsseldorf, som är ett av de viktigaste evenemangen för den nordeuropeiska publiken. Swan 58 är en av våra mest sålda båtar”, säger Giovanni Pomati, vd för Nautor Group.

Swan 58, som är designad för långfärdsseglingar, innehåller antingen tre eller fyra sovhytter. I motorbåtshallen presenteras även det nya tillskottet till Nautors motorbåtsserie, Swan Overshadow, designad av Jarkko Jämsen.

boot.com