Aboriginskt landsting gör anspråk på förlist kappseglingsbåt

Huntress strandade på Cape Barren strax norr om den tasmanska huvudön. Foto: Aboriginal Land Council of Tasmania

En båt som deltog i Sydney-Hobart spolades upp på en avlägsen strand på en tasmansk ö. Båten har nu bärgats trots en strid med det lokala aboriginska landstinget, som hävdar att den nu ”tillhör aboriginerna”.

Huntress tappade rodret under Sydney Hobart och lämnades att driva. En vecka senare spolades båten iland på en tasmansk ö.

På måndagen bärgades och bogserades den till i Tamar River i norra Tasmanien.

Men Michael Mansell, ordförande för Aboriginal Land Council of Tasmania, sade att båten inte borde ha bärgats av försäkringsbolaget, eftersom ”alla fartyg som förlist eller spolats upp vid stränderna på aboriginsk mark tillhör aboriginerna”.

Huntress har spolats upp på stranden av aboriginsk mark på Cape Barren och det gör att fartyget är aboriginernas egendom … det har alltid varit aboriginsk lag”, sade han.

”Ingen rättslig substans”

John Kavanagh från Pacific Maritime Lawyers sade att han skulle bli ”förvånad om det fanns någon rättslig substans” i Mansells påståenden.

Kavanagh säger att det är en vanlig missuppfattning att det enligt sjörätten för bärgning är möjligt för upphittaren att ta äganderätt till ett fartyg eller en last.

”Den allmänna lagen om bärgning ändrar inte den underliggande äganderätten till fartyget”, sade han till amerikanska ABC.